Yvonne’s indianensite

Litlle Crow

1862: Over zijn instemming om de Santee-opstand te leiden.

 

Litlle Crow (circa 1810-1863), een Dakota, was in 1834 opperhoofd van de Mdewakanton geworden. Hoewel hij door veel Dakota werd veroordeeld omdat hij de levenswijze van de blanken had overgenomen, vroeg men hem aan het begin van de opstand op 18 augustus 1862 om hen aan te voeren. Hieronder volgt een stukje van de toespraak die hij bij die gelegenheid hield. Litlle Crow raakte bij de door hem aangevoerde aanval op Fort Ridgely gewond, maar kon toch aan de meeste gevechten deelnemen. Nadat zij waren verslagen, vluchtte  Litlle Crow naar Canada om een jaar later in Minnesota terug te keren. Hier werd hij door een kolonist gedood.

 

“” Wij zijn nog slechts als kleine, verspreide bizonkudden; de grote kudden die ooit de prairie bevolkten, bestaan niet meer. Zie – de blanken zijn als sprinkhanen die in grote zwermen de hemel als een sneeuwstorm bedekken. Je kunt er één, twee, tien doden, ja zelfs zoveel als de bladeren in het bos en hun broeders zullen hen niet missen. Dood er één, dood er twee, dood er tien en tien keer zoveel komen jou doden. Tel  de hele dag je vingers en blanken met geweren zullen sneller komen dan jij kunt tellen. Ja, ze vechten onderling (de burgeroorlog)… Hoor je de donder van hun grote geweren? Nee, het zou twee manen duren voordat je daar bent waar zij vechten - en de hele weg zou je lopen tussen zoveel blanke soldaten als er lariksen staan in de moerassen van de Ojibwa. Ja, ze vechten onderling, maar als jij aanvalt, zullen ze zich allen tegen jou keren en jou  en je vrouw en je kinderen verslinden, net als de sprinkhanen die plotseling op de bomen neerstrijken en alle bladeren in een dag verslinden. Jullie zijn dwazen. Jullie kunnen het gezicht van jullie opperhoofd niet meer zien, jullie ogen zijn vol rook. Jullie kunnen zijn stem niet meer horen, jullie oren zitten vol bulderend water. Dapperen, jullie zijn kleine kinderen - jullie zijn dwazen. Jullie zullen sterven als konijnen die door hongerige wolven worden achtervolgd tijdens de Harde maan van januari. Litlle Crow is geen lafaard. Hij zal met jullie sterven. “”

HET EINDE VAN EEN LEVENSWIJZE

De hele 19de eeuw hoopten zich schedels en botten op waar blanken voor hun plezier en hun gewin bizons afslachtten. Ook inheemse volkeren stierven in grote aantallen door ziekten, honger, oorlogen en bloedbaden. Het einde van de bizon was ook het einde van een levenswijze voor de prairie-indianen.

Litlle Crow

circa 1810-1863