Yvonne’s indianensite

American Horse

1891: over het bloedbad bij wounded knee

 

De Oglala Lakota American Horse (1840-1908) kon dankzij zijn kwaliteiten als spreker en onderhandelaar opklimmen tot aanvoerder. Als krijger nam hij in de oorlog om de Bozeman Trail deel aan het Fettermangevecht in december 1866 - één van de grootste nederlagen van het leger. In 1890 verzette hij zich tegen de Ghost Dance en haalde Big Foot over terug te keren naar het Pine Ridge-reservaat, waar de groep bij Wounded Knee werd afgeslacht. In 1891, op één van zijn reizen naar Washington DC, hield American Horse een bewogen toespraak over het bloedbad. Zijn verhaal droeg bij aan de verbetering van de omstandigheden voor zijn volk.

 

“” De mannen waren gescheiden van de vrouwen en omringd door soldaten. Daarachter lag het dorp van de indianen en ook dat was volledig omsingeld door soldaten. Toen het schieten begon, werden natuurlijk eerst de mannen die vlak bij de jongeman stonden die het eerste schot afvuurde, doodgeschoten. Toen richtten zij hun geweren, Hotchkisskanonnen enzovoort op de vrouwen in hun tipi’s, die onder de vlag van wapenstilstand stonden, en natuurlijk vluchtten zij onmiddellijk toen er op hen gevuurd werd - de mannen de ene kant op en de vrouwen naar twee andere kanten. Er werd dus in drie richtingen gevlucht. Er was een vrouw met een baby in haar armen die gedood werd toen ze de vlag bijna kon aanraken, en de vrouwen en kinderen waren natuurlijk over het hele dorp verspreid toen ze werden gedood. Naast de vlag van de wapenstilstand werd een moeder met haar kind vermoord; het kind dat niet wist dat zijn moeder dood was, bleef aan haar borst zuigen en juist dat was een zeer triest gezicht. De vrouwen die met hun kinderen vluchtten, werden samen gedood, er werd dwars door hen heen geschoten; vrouwen die een kind verwachtten, werden ook gedood. Alle indianen vluchtten in deze drie richtingen en nadat de meesten waren gedood werd er geschreeuwd dat allen die niet gewond waren naar voren moesten komen en veilig zouden zijn. Kleine jongens die niet gewond waren, kwamen uit hun schuilplaatsen en werden omringd door een groep soldaten en afgeslacht. “”

 

American Horse

1840 - 1908

VOOR ALTIJD BEVROREN

American Horse was diep geraakt door de slachting in Pine Ridge, want hij had Miniconjou Lakota-opperhoofd Big Foot bewogen om terug te keren naar wat een slagveld bleek te zijn. Op 29 december 1890 werd Big Foot, reeds ernstig ziek door longontsteking, gedood door een soldaat. Deze foto van zijn verwrongen bevroren lichaam is wellicht het bekendste beeld van het bloedbad bij Wounded Knee.